Sukladno preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo potrebno je nužno provesti
MJERE ZA SPRJEČAVANJE I SUZBIJANJE LEGIONARSKE BOLESTI U OBJEKTIMA ZBOG COVID-19
U objektima koji su bili zatvoreni duže od dva tjedna zbog COVID-19 protuepidemijskih mjera potrebno je poduzeti slijedeće mjere:
- Provesti ispiranje sustava hladne i tople vode
Zadužiti jednu osobu koja vodi evidenciju o tome.
Sve osobe u tijeku radnog procesa ispiranja preporučamo da imaju kirurške maske na licu za smanjenje udisanja aerosola.
Rozete na slavinama/tuševima skinuti gdje ih ima, staviti u sredstvo za otapanje kamenca i dezinficirati.
Nadalje, na svakom izljevnom mjestu propusti minimalno 5 minuta hladnu vodu. Napraviti vizualnu inspekciju svih mjesta gdje se voda izljeva da se mogu uočiti eventualna začepljenja i prelijevanja.
- Pasterizacija sustava tople vode
Osoba zadužena za kotlovnicu treba zagrijati vodu koja se priprema kao topla (PTV) na maksimum i sva izljevna mjesta pasterizirati na način da se ispušta vrela voda temperature +65 oC minimalno jednu minutu.
Krenuti od zadnjih točaka izljeva, gornjih katova i ispuštati vodu, a kada se primijeti mjerenjem toplomjerom da se voda rashladila, stati i pričekati da se u spremnicima nanovo podigne temperatura.
Na taj način obići cijeli objekt gdje se nalaze izljevna mjesta potrošne vode.
Kao trajne mjere, dok su zgrade/uredi/ustanove u funkciji držati u spremnicama toplu vodu na minimalno +60 oC, odnosno osigurati da u optoku na izljevnim mjestima bude minimalno +50 oC. Topla voda bi do ovog optimuma trebala doći u roku jedne minute. Hladna voda je optimalne temperature 20 oC ili manje, a trebala bi biti na potrošnom mjestu u roku dvije minute.
Recirkulacijska pumpa, ukoliko postoji u kotlovnici mora biti uključena cijelo vrijeme, a svi spremnici tople vode u funkciji. Ovlaštene osobe trebaju provjeriti stanje strojarnica ukoliko se radi o većim objektima.