U Osnovnoj školi Maria Martinolića u Malom Lošinju održan je Apoksiomenov doručak, s ciljem poticanja svijesti o važnosti zdrave prehrane učenika, njihovog upoznavanja s antičkim gastro delicijama i namirnicama koje se i danas koriste u mediteranskoj prehrani.
Prije same marende, učenici su se kroz brojna predavanja i igre upoznali s Apoksiomenom i antikom, nakon čega su degustrirali jela pripremljena od zdravih namirnica korištenih upravo u antičko doba; otvorene sendviče od slanutka i tunjevine, zatim od sirnih namaza, leće, ribanog ovčjeg i kozjeg sira, svježeg sira, maslina i rotkvica, sirnog namaza, jogurt s mrkvom i medom, kuglice od smokava s medom i bademom, savijaču od vučenog tijesta s jabukama i medom, kašicu od jabuka s grožđicama, voćnu salatu, bademe, orahe, lješnjake i sok od jabuka.
Apoksiomenova marenda dio je projekta Grada Malog Lošinja i Turističke zajednice Grada Malog Lošinja ‘Apoksiomen na otoku vitalnosti’, a ujedno i najava otvorenja Muzeja Apoksiomena.
U pripremi Apoksiomenove marende pomogao je poznati lošinjski kuhar Adrijano Nikolić i autor knjige Apoksiomenova gastronomska priča, ugostitelji Srednje Škole Ambroza Haračića na čelu s profesorom Ivanom Lukićem te Lošinj Hotels & Villas, a s učenicima su se družili ravnateljica Osnovne škole Maria Martinolića Olivela Franko i ostali školski djelatnici, zamjenica gradonačelnika Grada Malog Lošinja Ana Kučić i direktorica Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Đurđica Šimičić.