
Na inicijativu Grada Malog Lošinja i Turističke zajednice Grada Malog Lošinja, već treću godinu zaredom Srednja škola Ambroza Haračića 18. ožujka 2016. godine obilježila je početak proljeća ‘Proljetnom marendom’.
Tijekom velikog odmora na terasi Srednje škole, učenici prvog, drugog i trećeg razreda ugostiteljske struke, zajedno sa svojim nastavnicima Ivanom Lukićem i Nenadom Kraljićem, pripremili su zdravu marendu za svojih tristotinjak kolega učenika.
Proljetnu marendu otvorio je gradonačelnik Grada Malog Lošinja Gari Cappelli koji je istaknuo važnost ugostiteljske struke u razvoju lošinjskog turizma te zahvalio svima koji su doprinijeli da ova proljetna marenda bude uspješna.
Doručak je bio raznovrstan, sastojao se od hladnih, toplih i slatkih jela. Od hladnih jela ponuđene su tri vrste otvorenih sendviča (kozice, sir, šunka, vegetarijanski sendviči), marinirano povrće na žaru te salata od peradi s povrćem, tjesteninom i narančom. Od toplih jela ponuđen je rižoto od povrća i gljiva, tjestenina s tunjevinom i slanutkom, ovčji žgvacet s fužima i lošinjskim aromatičnim biljem te gulaš od creske divljači s rajčicom i tjesteninom.. Slatki jelovnik sastojao se od savijača sa sirom, jabukama i višnjama, voćnih ražnjića i dekorativne košare s voćem.
Ideja je da učenici, zajedno sa svojim mentorima, sudjeluju u sastavljanju jelovnika te u pripremi i podjeli jela, s ciljem da nauče normative u spravljanju zdravih i nutritivno vrijednih obroka.
U suradnji s Turističkom zajednicom Grada Malog Lošinja i Jadrankom Hotels & Villas, pripremanju proljetne marende pridonijeli su i lošinjski kuhari Adrijano Nikolić, Tiziano Ciccarone te Milanka Poldan, a o tome kako bi sve na vrijeme bilo pripremljeno brinuli su i bivši učenici Dinko Lekić i Sandi Cvijić. U organizaciji su pripomogli i sponzori: Lovačko društvo „Kamenjarka“ , Fredi Baumgartner – bistro „Leut“, Lovačko društvo „Halmac“ – Nerezine , OPG – Vinko Mužić, OPG – Sandro Tarabokia i Mladen Kuljanić.